Komin - wkład ceramiczny vs wkład stalowy

W: Technika kominowa Komentarze: 0 Odsłon: 3042

Porównanie (lub jego próba) systemów kominowych z wkładem stalowym i ceramicznym. Który komin wybrać? Konkluzja jest taka: do paliw stałych polecamy kominy systemowe z wkładem ceramicznym. Do kotłów kondensacyjnych na gaz - oba rozwiązania będą skuteczne. Po przeczytaniu tekstu poniżej wybór komina stanie się sprawą zdecydowanie łatwiejszą, a my - specjaliści z kominyGT.pl - chętnie odpowiemy na wszelkie pytania. Chcieliśmy zwrócić szczególną uwagę na dwa systemy: ceramiczny komin Schiedel oraz stalowy komin Jawar.

Trudne warunki w jakich pracuje komin

Spaliny zawierają związki siarki i azotu oraz wiele innych tworów chemicznych o mniej lub bardziej skomplikowanych wzorach. Spośród tych dwóch wymienionych w pierwszej kolejności siarka, w postaci tlenku czyli kwasu (przypomnijmy że kwas siarkowy jest jednym z najmocniejszych kwasów), ma najbardziej zgubny wpływ na środowisko, w którym występuje czyli w naszym przypadku rurę (szacht) komina. Zatem spaliny są, dzięki zawartości tlenków siarki i azotu, substancją żrącą, dość agresywną i niemiłą dla otoczenia (powyższy alians jest też głównym winowajcą szkodliwości kwaśnych deszczów). Zastosowanie dobrej jakości wkładu stalowego - jak to się dzieje w przypadku kominów Jawar - definitywnie wydłuża żywotność sytemu. Warto sięgnąć po sprawdzone i pewne rozwiązanie, tym bardziej, że Jawar jest nie tylko producentem kominów stalowych, ale również (a może przede wszystkim) kominów ceramicznych opartych na doskonałej ceramice izostatycznej

Stal vs ceramika

Ustaliliśmy zatem, że środowisko dymowe jest nieprzyjemne. Jak chronić komin przed jego agresją? Pozostają dwa rozwiązania. Ceramika (szamotowa) i stal kwasoodporna. Z tych dwóch rozwiązań naszym zadnieniem najlepsza będzie ceramika – podstawa współczesnych systemów kominowych takich jak choćby Schiedel Rondo Plus. Zresztą gdyby odwołać się do niedalekiej przeszłości przyznać trzeba, że ta ceramika w postaci cegieł szamotowych stosowana jest od dawna i to z powodzeniem. Wystarczy rozejrzeć się wokół i popatrzeć na kominy domów sprzed 30-40 lat. Są wymurowane z cegły szamotowej (powinny być) a czasami i zwykłej cegły budowlanej i nadal spełniają swoje funkcje w sposób bardziej niż zadowalający. Dzisiejsze rury ceramiczne są niemalże niewrażliwe na kwasy i wysokie temperatury. Miejsca połączeń wykonanych za pomocą kitu (każdy producent powinien z kominem dostarczyć odpowiednią ilość certyfikowanej zaprawy, nie inaczej jest w przypadku kominów Schiedel) tworzą szczelną, jednolitą i mocną całość. Słowem spokojną głowę inwestora na lata.

Stal – popularna "kwasówka" – w naszej opinii spełni swoje zadanie przez krótszy czas. Można przyjąć, że jej żywotność w przewodzie kominowym wyniesie od 2 do 8 lat - w zależności od zastosowanego w kotle paliwa. Później konieczna będzie wymiana rury stalowej na nową. Naszym zdaniem są dwie opcje zastosowania wkładu kominowego ze stali kwasoodpornej i żaroodpornej. Po pierwsze jako rozwiązanie tymczasowe w chwili, kiedy z powodów technicznych (lub innych), nie ma możliwości wmurowania rur ceramicznych. Po drugie w niskotemperaturowych piecach kondensacyjnych opalanych np. gazem. W tym przypadku spaliny działają na komin mniej agresywnie.

Komin z wkładem stalowym ma kilka zalet: jest systemem tańszym, lżejszym i łatwiejszym w montażu. Doskonale sprawdzi się w przypadku pieca na gaz. Przy kotłach na paliwa stałe polecamy kominy oparte na ceramice. A dla sceptyków zdjęcie kwasówki wymontowanej z komina na węgiel po 7 latach eksploatacji.

Zdjęcie udostępnione dzięki uprzejmości firmy Henkor - producentowi systemów kominowych Brata.

Wkład kominowy stalowy korozja

Komentarze

Leave your comment